Värmland – En tillväxtregion mitt i Skandinavien

Tittar man på kartan kan det se ut som om Karlstad är civilisationens sista utpost. Norr och väster om staden breder de djupa skogarna ut sig, och där finns ingenting. Varför skulle man vilja bo i en stad med vargar in på knuten?

Har man besökt Karlstad, eller resten av Värmland för den delen, vet man naturligtvis att det här inte stämmer. Visst finns det mycket skog i Värmland, men det gör det i Södermanland och uppland också, och det är ingen som skulle tro att de landskapen är någon obygd för det.
Sanningen är att Värmland är en expansiv region, i vilken många företag valt att etablera sig de senaste åren. Karlstad brukar av statistikerna betraktas som ett Sverige i miniatyr, eftersom det är den kommun som kommer närmast resultatet i riksdagsvalet var fjärde år. I Karlstad finns gamla och unga, nya och gamla svenskar, vilket gör staden till en god representant för det nya Sverige.
Men allt händer ju inte i Värmland, inte än i alla fall. Flyg, tåg och buss kan dock snabbt ta de boende i Värmland till andra orter, om det skulle behövas. Ett flyg stockholm – Karlstad tar inte särskilt lång tid, och inte heller Göteborg och Oslo ligger långt bort. Det här har gjort att många veckopendlar från Karlstad och omgivande orter till andra ställen, i både Sverige och Norge. Vissa tjänstemän, som kan jobba under pendlingsresorna, dagspendlar t.o.m. Är man elektriker och arbetar i Norge blir det dock svårare, om man inte jobbar i Magnor eller någon annan ort precis på andra sidan gränsen.