Flytta till Värmland

Med en ny säsong av den populära serien Ack Värmland på ingång, kanske allt fler människor börjar tänka på hur det skulle vara att flytta ut på landsbygden. Faktum är att det finns många fördelar med att bo en bit från storstan.

 

pexels-photo-26559Nyligen blev det klart att det kommer ännu en säsong av den populära serien ”Ack Värmland” med Mia Skäringer i en av huvudrollerna. Detta skriver Aftonbladet. Än så länge är inget premiärdatum satt men inspelningarna av programmet är i full gång. Nya säsongen kommer att handla om huvudpersonerna, och nyblivna mödrarna, Anette och Fanny som återvänder till jobbet efter en tids mammaledighet. Samtidigt går deras respektive män på pappaledighet och tar över hushållet hemma.

 

Serien som hade sin premiär år 2015 går på tv4, och har hittills varit en succé med över 1,5 miljoner tittare per avsnitt. Regissören är Ulf Malmros, som själv kommer ifrån samhället Molkom som påminner om den lilla orten i serien. Att flytta från storstan till landsbygd är vanligare nu än vad det varit på flera år, skriver Dagens Nyheter. Det handlar dels om den ökade flyktingströmmen, men även om att personer från länder som Holland och Tyskland lockats på grund av kommunernas marknadsföring om bättre och renare miljöer att vistas i.

 

Några fördelar med att flytta till landsbygden

 

  • Lägre bostadskostnader. En stor anledning till varför många väljer att flytta är att man får mer för pengarna. Förra året ökade till exempel priserna på bostadsrätter och villor med 10 procent i Göteborgs stad, enligt Göteborgsposten. Tillhör man typen som vill uppleva storstadspuls då och då finns det många hotell där man kan bo centralt i Stockholm eller Göteborg för pengarna man sparar in.
  • Avskrivna studielån. Ett förslag som nyligen kom är att de som flyttar till landsbygden ska få avskrivna studielån. Detta föreslår Centerpartiet, då vissa kommuner har svårt att locka till sig utbildad personal och få studenter vill flytta hem tillbaka efter avslutad utbildning.
  • Minskad stress. Det är bevisat att naturen och tystnaden minskar riskerna för depression bättre än läkemedel, och det är enklare att stressa ner på landsbygden.
  • Bättre fysisk hälsa. Att bo i en storstad leder till att man utsätts för mer påfrestningar som luftföroreningar och bakterier.
  • Det gemytliga. Sammanhållningen i småstäder är ofta stark, och det är något speciellt med att ”alla känner alla” och hjälps åt.